Het tweede blog van onze vaste gastblogger, W. Hant.
Niet iedereen zal deze aansporing nodig hebben. Er zijn zeker kinderen die geen effecten hebben van het alcoholisme of andere verslaving. Maar er zijn zeer zeker ook veel kinderen bij wie dat wel zo is. Dat kan lang en heftig doorwerken. Gaan die kinderen zelf hulp vragen? Ik hoop het. Weet je dat er in je omgeving behoefte is aan persoonlijke steun van deze kinderen, vraag er dan eens na. Gewoon in een gesprek. Dat helpt ook de stilte te breken. Dat soort gesprekken geven energie en wanneer nodig kun je dan vertellen hoe hulp kan worden gevraagd. In deze blog wat uitleg over mogelijke effecten en wat tips om hulp te zoeken. Ik schrijf het als vervolg op mijn eerste blog.
In mijn eerdere blog schreef ik het volgende: “Nu weet ik wel dat het mij erg heeft gevormd of misschien wel misvormd. Ik ben onder andere daardoor erg beschermend geworden. Mijn lichaam staat in vluchtstand. Altijd voorbereid op een mogelijk noodzakelijke vlucht naar een veiliger situatie. Ook voor de mensen in mijn omgeving. Ik heb ik die tijd weinig aandacht aan mezelf kunnen geven. Ik ga eraan werken om dit een plaats te geven. En ik ga mijn eigen kracht vergroten. Het helpt mij om hier zo open mogelijk over te zijn en door het delen van mijn ervaringen misschien anderen te helpen.”
De term ‘misvormd’ is heftig, maar het geeft goed weer wat er kan gebeuren of gewoon gebeurt. Zonder dat je dat doorhebt op dat moment. Het wordt misschien pas laat duidelijk. Zoals bij mij, nu pas, de 50 gepasseerd. Probeer eerder hulp te vragen.
In het algemeen wordt er vanuit gegaan dat ‘Wie je als mens bent, wordt bepaald door een combinatie van aangeboren eigenschappen en ervaringen, evenals de manier waarop je jezelf ziet en hoe je je tot anderen verhoudt.’ Veel zit dus al in de genen. Al je ervaringen hebben effect. Ook stressvolle ervaringen zoals scheiding, verlies van dierbaren of een verhuizing, kunnen een grote impact op je ontwikkeling hebben gehad. Leven met iemand met een verslaving heeft ook effect. Als partners, maar ook, zoals bij mij als kind. Je zelfbeeld is hierdoor snel niet zo positief. En er kunnen relationele gevolgen zijn.
In mijn eigen zoektocht op internet naar informatie en hulpmogelijkheden, vind ik er veel informatie en hulpadressen. Je moet er wel even voor zoeken. Dat is erg jammer. Binnenkort start mijn eigen hulptraject. Nu kan ik nog niet ingaan welke mogelijke effecten misschien bij mij gelden. Ze gelden waarschijnlijk ook niet allemaal. Iedereen en elke omstandigheid is natuurlijk verschillend. Ik schrijf deze blog nu al omdat het lezers misschien al helpt.
Wat kunnen de gevolgen zijn?
Op internet zijn veel lijstjes te vinden. Ze beschrijven de mogelijke gevolgen van het leven ouders met psychische problemen of een verslaving. Ik geef hieronder de uitleg van thuisarts.nl:
Vooraf: “KOPP/KOV: Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met een Verslaving.
KOPP/KOV is geen ziekte. Het zegt alleen iets over de situatie waarin u bent opgegroeid.”
“Als uw ouders in uw jeugd psychische problemen of een verslaving hadden, heeft u meer kans om zelf ook problemen te krijgen. Volwassen KOPP/KOV krijgen vaker dan anderen te maken met:
- psychische problemen of verslaving (soms dezelfde als hun ouder(s), soms ook andere)
- relatieproblemen, scheiding
- depressie, burn-out, angst
- problemen bij het omgaan met anderen
- moeite om anderen echt dichtbij te laten komen
- gedachten aan zelfdoding
- verlies (van mensen, maar ook van dromen, kansen, hoop)
- problemen met het voelen van emoties en daarover kunnen praten
- moeite om de eigen grenzen te voelen en te bewaken
- weinig vastigheid in het leven en onzekerheid over de toekomst”
Je huisarts is trouwens een vertrouwde hulpverlener waarmee je hier ook goed over kunt praten en die je door kan verwijzen,
Marja Postema somt op haar site de volgende gedachten op die je kunt hebben door ervaringen in het verleden:
“Dat je:
- Altijd wil helpen waardoor je meer geeft dan je ontvangt
- Te veel verantwoordelijkheid op je neemt waardoor je moeite hebt om grenzen te stellen
- Moeite hebt je eigen behoeftes te ervaren waardoor het moeilijk is om te genieten
- Een voortdurende onrust ervaart waardoor je altijd bezig bent
- Denkt dat het nooit goed genoeg is waardoor je jezelf moeten bewijzen
- Alles zelf wilt oplossen waardoor je geen steun kunt vragen
- Steeds goedkeuring zoekt waardoor je moeite hebt om voor jezelf te kiezen
- Je snel afgewezen voelt waardoor je je snel aanpast aan anderen
- Het iedereen naar de zin maakt waardoor je nooit aan jezelf toekomt
- Alles perfect wil doen omdat je bang bent te falen
- Moeite hebt om jezelf te laten zien waardoor het lastig is om je emotioneel te verbinden met mensen
- Moeite hebben om je kwetsbaar op te stellen
- Moeite hebt om grenzen te stellen”
Op de site van thuisarts.nl staat nog meer toegankelijke informatie en tips voor het zoeken van hulp. Dit is de link https://www.thuisarts.nl/problemen-thuis/ik-ben-opgegroeid-met-ouder-met-psychische-problemen-of-verslaving
Wil je je eerst zelf verder inlezen? Voor KOV’s heeft het Trimbos instituut een erg goed leesbaar boekje geschreven met uitleg en praktische tips waar je zelf mee aan de slag kunt. Dat boekje heeft mij al geholpen door de herkenning. Dat geeft mij in deze fase rust en vertrouwen dat ik de gevolgen die het bij mij heeft gehad positief kan beïnvloeden.
Het boekje kan worden gekocht of gratis worden gedownload. Waar? Klik hier https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/af0404-drankjewel/
W. Hant